U bent hier: Home Wat is een CI?

Over CI's

Wat is een cochleair implantaat (CI)?Doorsnede met CI

Een cochleair implantaat (CI) is een apparaat dat aan ernstig slechthorende kinderen en volwassenen de mogelijkheid biedt (weer) iets te horen.

Een CI bestaat uit een uitwendig gedeelte en een inwendig (geïmplanteerd) gedeelte. Tijdens een operatie wordt het inwendig gedeelte geplaatst. Het uitwendig gedeelte wordt enkele weken na de operatie aangesloten en afgeregeld.

 

 

Uitwendig deel: processor en zendspoel

Het uitwendige deel is de spraakprocessor die bestaat uit een microfoon, een processor, een spoel en accu voor het toestel. Dit deel wordt, net als een hoortoestel, achter het oor gedragen.

Geluid waarnemen gaat als volgt: de uitwendige spraakprocessor vangt het geluid op en analyseert en bewerkt het geluid tot elektrische pulsen. Het gecodeerde geluid wordt dan via het snoer en een zendspoel op het hoofd doorgegeven aan het inwendige deel. De zendspoel wordt op zijn plaats gehouden door een magneet.

Inwendig deel: ontvangstspoel, implantaat en elektrode

De ontvangstspoel onder de huid staat in verbinding met het implantaat en de elektrode. Tijdens een operatie is de elektrode ingebracht in het binnenoor (ook wel slakkenhuis of cochlea genoemd). Het inwendige deel zorgt er voor dat de elektrode in het slakkenhuis de elektrische signalen aan de gehoorzenuw doorgeeft. Voorwaarde voor het succesvol toepassen van een CI is dat de gehoorzenuw en daarachter liggende zenuw banen goed functioneren.

Wilt u misschien liever een van de CI folders er op nalezen? Klik dan hier om deze te downloaden en eventueel te printen.